Kružno gospoda­rimo

Radenska svake godine povećava upotrebu recikliranog materijala za svoje proizvode. Danas je sva naša prirodna mineralna voda Radenska, jednako kao i prirodna izvorska voda Studena, dostupna u 0,5 L rPET bocama od 100 % recikliranog materijala.

Ponekad ostavljamo najveći trag kada ga ne ostavljamo
Oči vide plastičnu bocu tek kao otpad koji se razgrađuje stotinama godina. Ako ju gledamo srcem, vidimo materijal koji uvijek iznova možemo koristiti i tako značajno utjecati na smanjenje stvaranja nove plastike i pridonijeti očuvanju prirodnih izvora.

Kada iz korištene plastične boce nastane nova, izraz „vječna plastična boca“ dobiva novo značenje. Ona postaje plastična boca koja će utažiti žeđ tisućama ljudi, a da pritom ne šteti bistrim potocima, bujnim šumama i svim bićima koja žive na našem zelenom planetu.

Radenska je od samog početka kupcima dostupna i u povratnoj staklenoj ambalaži. U Hrvatskoj je 82 % boca povratno, a mi se trudimo povećati taj udio i postići uspjeh iz Slovenije gdje je 97 % boca povratno.

Tri plastenke Radenske

Studena - 100 % prirodna izvorska voda
100 % reciklirana plastična boca

100 % recikliranim bocama, koje predstavljaju najviši standard na koji se obvezuju svi veliki igrači na europskom tržištu, pružamo najviše i potrošačima i prirodi. Iz tog je razloga Studena počela uvoditi ovu vrstu plastike u svoj asortiman i tako postala prva hrvatska izvorska voda u 100 % recikliranoj boci.

Mlada dama predstavlja plastenko z vodo Studene.


Vrtimo se u krug – što je rPET?
Životni ciklus PET plastičnih boca ne mora biti ravna linija; on može postati zatvoreni krug. Tako ćeš svaku bocu vode koju popiješ, a zatim recikliraš, možda ponovo susresti u obliku nove rPET Studena ambalaže.

A znaš li što je rPET? Da ne duljimo, punim nazivom reciklirani polietilentereftalat, iz milja rPET, ambalaža je koja je najmanje jednom prošla ovaj cijeli ciklus.

Krožno gospodarstvo
Pogledajte kako se u Sloveniji reciklira ambalaža

7,7 tona manje plastike u jednoj godini
Naše nove 0,5 litarske Studena boce ujedno su i manje gramaže, što znači da ćemo svake godine dana smanjiti količinu plastike u optjecaju za čak 7,7 tona.

Studeno plava vodendjevojčica*
Vretenca, kukci stariji i od dinosaura, pokazatelji su očuvanosti prirode, čistoće voda i biološke raznolikosti, a divimo im se i na područjima gdje već tisućama godina nastaje Studena.

Zato ne čudi da su vretenca omiljeni kukci Sira Davida Attenborougha, javnosti omiljenog prirodoslovca i povjesničara prirode, i što Studena u suradnji s javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije podupire očuvanje vretenaca.

Našu prirodnu izvorsku vodu dugujemo prirodi, a na ovaj način štitimo to prirodno blago koje nastaje podno zelenih padina Pakračke gore i obronaka Psunja, blago koje želimo očuvati za generacije koje dolaze.

* Plava vodendjevojčica (Agrion puella) samo je jedna od 70 vrsta vretenaca koje nalazimo u Hrvatskoj. Vretenca su široj javnosti poznatija kao vilinski konjici.

Svim srcem za danas i sutra
Jedan od načina smanjenja količine otpadnih materijala svakako je reciklaža i ponovna upotreba. Želimo li iza sebe ostaviti netaknutu prirodu, očekuje nas još mnogo posla, no vjerujemo da djelovanjem sa srcem možemo zatvoriti krug i stvoriti bolju budućnost.